دسته بندی :

پروتکل FTP چیست؟

ftp server چیست

در گذشته انتقال فایل در سطح اینترنت کاری دشوار بود و از امنیت بسیار پایینی داشت. این موضوع یکی از دغدغه های بزرگ مدیران سایت ها شده بود که هکر ها به راحتی می‌توانستند اطلاعات را شنود کنند. اما با پیشرفت علم این موضوع تا حد زیادی قابل کنترل شده است. یکی از بهترین و محبوب‌ترین پروتکل ها برای انتقال فایل در سطح اینترنت مانند هاست به هاست، پروتکل FTP است. این پروتکل محبوبیت و امنیت بالایی دارد که بسیاری از آن استفاده می‌کنند.
ما نیز در این مقاله قصد داریم این پروتکل را به صورت کاملا ساده به شما توضیح دهیم. پروتکل FTP چیست؟ لطفا با ما همراه باشید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.

 

پروتکل FTP چیست؟

FTP مخفف کلمه‌ی File Transfer Protocol است. با استفاده از این پروتکل می‌توان به راحتی فایل های خود را در سطح اینترنت انتقال دهید. شما به استفاده از این پروتکل به راحتی می‌توانید بین دو سیستم فایل های بسیاری را جا به جا کنید. این موضوع در مبحث سرور بسیار رایج است. به عنوان مثال برای انتقال فایل ها و اسناد بین دو سرور، از این پروتکل استفاده می‌کنند. نحوه‌ی کار کردن این پروتکل به صورت کلاینت، سرور است. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت یک سیستم گیرنده‌ی فایل به حساب می‌آید و سیستم دیگری انتقال دهنده‌ی فایل. این پروتکل از پورت TCP استفاده می‌کند و این پورت فایل ها را به صورت دقیق و کامل ارسال می‌کند.
این پروتکل به صورت عادی امنیت بالایی ندارد و برای اینکه امنیت این پروتکل را بیشتر کنید، بهتر است از SFTP یا FTPS استفاده کنید. این دو،پروتکل FTP را امن می‌کنند و هر کدام مزایای خودشان را دارند. در ادامه تفاوت های آن ها را توضیح خواهیم داد.

ftp server چیست

در تصویر بالا همان طور که می‌بینید، فایلی از یک سیستم به سیستمی دیگر انتقال پیدا می‌کند. اگر در این میان هکر باشد، به راحتی می‌تواند اطلاعات فایل ها را شنود کند و به اطلاعات شما که در حال انتقال است، دسترسی داشته باشد. اما سوال اینجاست که چگونه می‌توان امنیت این پروتکل را بالا ببریم؟

امنیت در پروتکل FTP

حالا به این موضوع می‌رسیم که چگونه می‌توان این پروتکل را امن کرد و اطلاعاتمان را به صورت رمزنگاری شده در اینترنت جابه‌جا کنیم.برای امن کردن این پروتکل به صورت معمول که بیشتر عموم استفاده می‌کنند دو روش وجود دارد. روش اول، استفاده از SFTP است. این روش بسیار مناسب است و عده بسیاری از این روش استفاده می‌کنند. روش دوم، استفاده از FTPS است. این دو پروتکل برای رمزنگاری کردن اطلاعات شما در هنگام جابه‌جایی فایل ها استفاده می‌شود. این دو روش هر کدام مکانیزم امنیت‌سازی خودشان را دارند.

امنیت در SFTP

SFTP مخفف کلمه‌ی SSH File Translate Portocol است. همان طور که از اسم این پروتکل پیدا است، از SSH استفاده می‌کند. SSH خودش نیز یک پروتکل رمزنگاری شده است که برای انتقال فایل ها نیز استفاده می‌شود. از این پروتکل برای FTP نیز استفاده شده است تا بتوانید در پروتکل FTP نیز به صورت رمزنگاری شده اطلاعات خود را انتقال دهید. اگر بخواهیم به زبان ساده کارکرد این پروتکل را توضیح دهیم، می توان گفت که یک تونل بین دو کاربر ایجاد می‌شود که اطلاعات را فقط این دو کاربر می‌توانند بخوانند. حال اگر در این میان شخص مخربی باشد که بخواهد اطلاعات شما را شنود کند، این تونل رمزنگاری شده اجازه‌ی این کار را به این شخص نمی‌دهد.
به زبان ساده‌تر، این پروتکل یک ارتباط رمزنگاری شده بین دو کاربر یا کاربر و سرور ایجاد می‌کند که شخص دیگری نمی‌تواند اطلاعات را شنود کند.

ftp server چیست

همان طور که در عکس بالا پیداست، اطلاعات در یک تونل رمزنگاری می‌شود و هکر به راحتی نمی‌تواند اطلاعات شما را بخواند. این نوع استفاده بسیار مرسوم‌تر است و به شما نیز توصیه می‌کنیم از این پروتکل استفاده کنید.

 

امنیت در FTPS

این پروتکل مخفف File Translate Protocol Secure است.FTPS نسبت به پروتکل SFTP کمی متفاوت است. این پروتکل از SSL استفاده می‌کند. از این پروتکل نیز در مبحث امن‌سازی ارتباط بین کاربر و سایت ها نیز بسیار استفاده می‌شود. در این پروتکل، یک نوع متنی بین کابر و سرور وجود دارد که برای انسان ها نامفهوم است. هنگامی که اطلاعاتی را می‌خواهید انتقال دهید، با استفاده از این متن به عنوان رمزنگاری اطلاعات استفاده می‌شود.
امنیت در این پروتکل به این صورت است که اول یک کد در اختیار شما قرار دارد و همان کد ها در اختیار سرور است. به این کد ها نیز CA گفته می‌شود. برای انتقال فایل ها به صورت رمزنگاری، بیشتر از پروتکل SFTP استفاده می‌شود. زیرا که کار کردن با این بسیار راحت است.

نتیجه گیری

FTP پروتکلی که برای انتقال فایل ها و اسناد استفاده می‌شود، بسیار محبوب است. این پروتکل به خودی خود امنیت خاصی ندارد و به راحتی می‌توان اطلاعات را شنود کرد. اما روش هایی وجود دارد که شما بتوانید اطلاعات خود را به صورت رمزنگاری شده انتقال دهید. بیشتر مردم برای رمزنگاری اطلاعات خود از پروتکل های SFTP و FTPS استفاده می‌کنند. این نوع پروتکل ها نیز خودشان روش های رمزنگاری خاص خود را دارند. اما پروتکل SFTP روش رمزنگاری بهتری دارد و بیشتر از این نوع بهره می‌برند؛ زیرا از SSH برای رمزنگاری استفاده می‌کند.FTPS از SSL استفاده می‌کند و روش رمزنگاری کمی پیچیده‌ای دارد. توصیه‌ی ما به شما نیز استفاده از SFTP است.
امیدوارم این مقاله نیز برای شما مفید واقع بوده باشد. نظرات شما برای ما بسیار مهم است؛ پس لطفا نظرات خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید